Bij voorkeur ontvangen wij de bestanden in het meest gangbare bestandstype Adobe PDF. Belangrijke kenmerken hiervan zijn: beperkte bestandsgrootte en behoud van vectoren, transparantie’s en opmaakelementen.

Afbeeldingen ontvangen wij bij voorkeur in .TIFF/.TIF of .JPEG/.JPG. Houdt er rekening mee dat er in het geval van JPG/JPEG altijd al sprake is van een kwaliteitsverlies ten opzichte van .TIF/.TIFF. GIF- en PNG-bestanden zijn in de regel niet geschikt voor drukwerk toepassing.

Overige bestandsformaten zoals .PSD/.EPS/.AI/.INDD kunnen wij tevens verwerken. In het geval van open-bestanden, zoals .PSD/.AI/.INDD ontvangen we graag ook de bij behorende koppelingen naar externe bronnen en opmaakelementen. Lever deze bestanden dus zoveel mogelijk als een compleet pakketje aan ons aan.

Afbeeldingen ontvangen wij bij voorkeur in een zo hoog mogelijke resolutie. Afbeeldingen van < 300kb zijn in theorie niet bruikbaar voor drukwerk, bij >1MB kan er vanuit gegaan worden dat de afbeelding bruikbaar is voor drukwerk toepassing.

Voor het beste eindresultaat  is het belangrijk dat een foto een zo hoog mogelijk DPI heeft en een minimale resolutie van 1000×1000 pixels. Het liefst werken wij met afbeeldingen van tussen de 150 en 300 DPI.

Afbeeldingen met een DPI van tussen de 135 en 150 zijn vaak met een aanpassing wel geschikt te maken om te gebruiken, afbeeldingen met een DPI van minder dan 135 raden wij af om te gebruiken.

De volgende DPI-waardes kunnen daarnaast worden aangehouden:
72DPI     Web
150DPI   Kranten
200DPI  Printwerk
300DPI  Drukwerk (etiketten)

Voor al de door ons geproduceerde uitingen hanteren wij CMYK-kleuren, in een enkel en specifiek geval kan er ook gebruik worden gemaakt van vastgestelde PMS-kleuren.

Alle uit RGB-opgebouwde afbeeldingen zullen voor drukwerk worden omgezet naar CMYK-kleuren. Het kleurenspectrum van RGB is anders dan die van CMYK, hierdoor kunnen sommige kleuren anders tonen op drukwerk (CMYK) dan op een beeldscherm (RGB).

Aangeleverd drukwerk ontvangen wij dus bij voorkeur met een CMYK-opbouw om kleurverschillen en conversie-fouten te beperken. Hiervoor hanteren wij het standaard vastgestelde CMYK-kleurprofiel ‘Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)’.

Het gebruik van PMS-kleuren dient afgestemd te worden met onze accountmanager/binnendienst-medewerker.

Opmaakelementen kunnen worden voorzien van overdruk (overprint), hierbij worden op elkaar liggende kleurvlakken gecombineerd (gemengd). Het (onjuist) gebruik van overdruk kan onverwachte resultaten geven in drukwerk. De kleur van de ondergrond heeft door vermenging invloed op de uiteindelijke bovenliggende kleur.

Overdruk wordt ook toegepast om een opmaak te voorzien van een bepaalde afwerking, zoals vernis of een stansvorm. Hiervoor worden opmaakelementen voorzien van een specifieke steunkleur die op overdruk is gezet. Deze kleuren zullen dan niet worden afgedrukt, maar als plaatsaanduiding voor de drukker/afwerker gelden.

Om onverwachte resultaten te voorkomen raden wij aan het gebruik van overdruk tot een minimum te beperken. Alle opmaak-elementen die moeten worden afgedrukt mogen niet op overdruk worden gezet.

Inktdekking is het totale percentage gemengde CMYK-kleuren op een specifieke plaats in drukwerk.

Voorbeeld:
Zwart is op te bouwen uit een kleur (100%) of uit de 4 kleuren (4 x 100% = 400%).

Bij een hoge inktdekking zullen met name volvlakken  (grote gevulde vlakken kleur/zwart) vet uitpakken en niet goed drogen. De inktdekking is afhankelijk van het soort drukwerk en is aan verschillende maxima gebonden.

Wij hanteren voor drukwerk een maximale inktdekking van 240%.

Aangeleverd drukwerk met een speciale (buiten)vorm dient voorzien te zijn van een contourlijn, ook wel stansvorm genoemd. Deze vorm zal gebruikt worden voor de uiteindelijke productie van het drukwerk.

Wij ontvangen deze stanslijn bij voorkeur met de volgende specificaties:

Lijn: 35pt | Steun-kleurstaal: ‘Stans’ | Opbouw: 100% magenta | Lijn op overdruk

Wij ontvangen aangeleverd drukwerk bij voorkeur voorzien van afloop (veiligheidsmarge). Hierbij loopt de opmaak buiten de buitenvorm door, waardoor er tijdens de productie geen witranden kunnen ontstaan aan de randen van het product/drukwerk.
Wij hanteren hiervoor een standaard afloop van 2mm.

Het gebruik van snijtekens is niet strikt noodzakelijk. Snijtekens dienen buiten de afloop (2mm) geplaatst te worden.

Opmaakelementen van belang zoals teksten en afbeeldingen/iconen dienen minimaal op 5mm vanaf de rand van de lay-out te worden gepositioneerd.

WETRANSFER

Grote bestanden?

Grote bestanden?

WETRANSFER
WETRANSFER